Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /home/labase/domains/egen-hemsida.se/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 42
Stilren sida – www.Egen-Hemsida.se

Stilren sida

Fick ett mail med en fråga från Agneta som skriver så här:

Hej

jag vill skapa en egen hemsida – men även om jag hittade till din sida så vet jag inte hur jag sen går vidare….. det finns så mkt information. Jag vill ha en stilren hemsida- som kommunicerar mina tjänster. Väldigt tacksam om du kan ge mig lite enkla tips.

Tänkte att jag skulle försöka svara här.

För att skaffa sig en egen hemsida, krävs först och främst ett webbhotell där man kan samla allt och ett domännamn (=en adress). Jag rekommenderar främst Elvahost, ett komplett webbhotell för endast 11 kr/mån, ett webbhotell som jag själv använder och är nöjd med.

 När du skaffat dig hotellplats och domännamn är det dags att välja utseende på sidan. Själv brukar jag använda färdiga mallar som jag hittar hos Free css templates. Här är alla mallar gratis och det finns just nu 398 mallar att välja mellan, så någon borde passa din sida.

 

freecsstemplates

Leta upp en mall som du gillar och klicka på “download”. En liten ruta öppnas där du klickar på spara. Spara på ett ställe i din dator som du hittar till.

freecss-spara

Nu ska du öppna din utforskare och leta upp zipfilen som du just sparat.

utforskaren-zipfiler

När du hittat din zipfil, måste du packa upp den, till det använder jag Winzip. Klicka på filen med höger musknapp och välj Winzip – extract to folder….

zip-uppackning

Nu har du en mapp som innehåller alla filer du behöver. Nu är det hög tid att gå till webbhotellet. Logga in och öppna kontrollpanelen.

I kontrollpanelen väljer du filhanteraren som du hittar en bit ner. Välj den första av de två.

När du är i filhanteraren väljer du “ladda upp filer”, som finns lite till höger på sidan.

laddaupp-knapp

En ny sida visas, där du klickar på bläddra och letar upp mappen som du nyligen gjort och packat upp alla filer i.

Välj en av filerna och klicka på öppna. Gör samma sak med alla filer i mappen. När du gjort så med alla filer, klickar du på “Ladda Upp” knappen under alla bläddra rutorna.

Nu har du alla filerna på ditt webbhotell. Om du vill kan du faktiskt redan nu gå till din sida och se hur det ser ut. Förmodligen är det inte mycket att titta på eftersom det saknas bilder. Nästan alla mallar består av bilder. För att få dem att falla på plats måste vi skapa en ny mapp i filhanteraren.

Klicka på Skapa ny katalog. I högerkanten finns det nu en ruta där du kan skriva vad nya mappen ska heta. Nu är det viktigt att den heter samma som den hade när du laddade ner den. Oftast heter den Images.

När du skapat mappen Images, öppnar du den genom att klicka på den gula mappen till vänster om mappnamnet. Ladda upp alla bilder här på samma sätt som du laddade upp alla filer tidigare.

När du kikar in på din sida nu, ser den förhoppningsvis ganska trevlig ut. Men texten är väl inte den bästa. Inte heller är det kanske de sidor som du ville ha. Inga problem, det fixar vi nu.

Gå upp en katalog, från mappen Images, till din huvudmapp.

filhanterare-gå upp

Leta upp filen som heter Index.html och klicka på den en gång. I högerkanten letar du sedan upp “Html editor” vid en blå jordglob. Klicka på den länken.

högerkant

Nu kommer det fram en massa konstig text här, men bläddra bara förbi allt och klicka på knappen längst ner där det står edit. Ett nytt fönster öppnas och här kan du ändra texten, lägga till bilder, länkar och en massa annat lika enkelt som i ett ordbehandlingsprogram. Tänk bara på att spara med jämna mellanrum.

Din första sida heter alltid index, men anta att du vill ha en sida med bilder. Då ska vi skapa en sådan sida nu. Gå till din utforskare i din dator. Leta upp mappen med din hemsida och markera filen index. Högerklicka och välj kopiera.  Ställ dig på ett tomt ställe i mappen och högerklicka igen, välj klistra in. (Alternativt kan du göra detta genom Redigera menyn överst om du tycker det är lättare.) En ny fil skapas som heter något i stil med “kopia av index”. Markera den och klicka sedan på den en gång till så att namnet går att ändra. Kalla den förslagsvis för bilder (inget namn med å, ä eller ö).

Ladda sedan upp din nya fil “bilder” på samma sätt som du gjorde tidigare med indexfilen och alla andra filer. När det är klart kan du också ändra i denna fil på samma sätt som du gjorde i Index filen.

Klart!

Hoppas att detta var vad svar du hoppades på. Är du fortfarande osäker, kan jag hjälpa dig sätta upp en grund. Gör då så här:

Leta upp den mall som du vill ha och skriv vad den heter samt på vilken sida man hittar den i ett mail. I mailet skriver du också användarnamn och lösenord till ditt webbhotell. Skriv också hur många sidor du vill ha och vad de ska heta (t.ex. bilder, länkar och kontakt) Mailet skickar du till linda@egen-hemsida.se. För att ladda upp alla filer och mappar vill jag ha 150:- och för varje extra sida utöver index (startsidan) vill jag ha 50:-. Ska du alltså ha en sida med en startsida, en sida med bilder, en med länkar och en kontaktsida blir det 150:- plus 3*50 Dvs. totalt 300:- (inkl. moms) Kanske det är värt om man tror att det kommer att ta evigheter att göra det själv (tid är pengar) Innehållet, själva texten på sidan tror jag att du fixar själv, men vill du ändå ha hjälp med den också, kostar det ytterliggare 100:- per sida.

Du behöver inte vara orolig för att lämna ut inloggningsuppgifter till ditt webbhotell, jag skriver det på en postit lapp som jag har framför mig medan jag jobbar, men så fort jag är klar, slänger jag lappen. Jag har redan många andra egna lösen att hålla reda på och jag vill inte ha fler, så därför behöver du inte vara orolig.

När jag fått ditt mail, skickar jag en bekräftelse till dig så fort jag är beredd att börja på ditt projekt. I bekräftelsen från mig skickar jag också med en länk där det står hur du ska betala och vilket belopp. När pengarna är framme, sätter jag igång.

Lämna en kommentar