Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /home/labase/domains/egen-hemsida.se/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 42
Guide till en egen hemsida hos One.com – www.Egen-Hemsida.se

Guide till en egen hemsida hos One.com

En guide framtagen åt min kära moster som tycker att det här med hemsidor är väldigt svårt och inte heller har varken intresse eller vilja att lära sig. Fördelen med att använda hotell som har enkla redigerings program som till exempel One.com har är att man slipper lära sig. Förhoppningsvis kan den här guiden även hjälpa mer än bara min moster.

I guiden kommer vi att gå genom hur du …

… skapar hemsidan från ingenting med hjälp av en färdig mall.
… loggar in och ändrar en befintlig sida
… ändrar text
… ändrar och lägger in bilder
… skapar länkar

För det första antar jag att du har skaffat dig en webbhotellplats hos One.com om inte, så gör det nu genom att följa länken och fylla i dina kontaktuppgifter. När allt är klart får du lösenord och användarnamn av One.com till den e-postadress du angett när du skapade hotellplatsen.

Skapa en hemsida från ingenting med hjälp av en färdig mall.

1. Logga in till din kontrollpanel:
Klicka överst till höger på One.com startsidan där det står kontrollpanel, här markerat med rött.

Logga in med ditt domännamn och lösenord.

2. Nu är du i din kontrollpanel. Klicka på WebCreator, inringat med rött i bilden nedan.

3. Har du ingen hemsida än utan vill använda en av One.comsmallar, klickar du på den översta ”nästa” knappen, för att välja vilken av de färdiga mallarna du vill använda.

4. Leta upp en mall som du tycker om och klicka på select

Ett nytt fönster öppnas nu där du kan välja projektnamn och var sidan ska placeras. Du behöver inte göra mycket annat här än att klicka på Install längst ner.

Härefter kommer det upp ett annat fönster med en massa text, som du inte behöver bry dig om alls. Klicka bara på Finish

Grattis du har nu en egen webbsida. Visserligen med nonsens text och ingen av dina egna bilder, men du har en hemsida och du har den just nu framför dig i ett redigeringsprogram som gör det enkelt för dig att ändra den till din egen sida.

Spara ditt arbete genom att klicka på spara knappen. Du måste alltid spara, annars måste du göra om allt igen.

Längre ner i guiden kommer jag att visa hur du byter ut bilder och skapar länkar. Först antar vi att du inte vill göra mer idag och väljer att spara och logga ut. Nästa gång du kommer, har du ju redan en sida och behöver då inte följa alla stegen ovan.

Hur du loggar in och ändrar en befintlig sida

Först måste du logga in i kontrollpanelen enligt punkt 1 ovan och där väljer du Webcreator precis som i steg 2 ovan. Fast när du kommet till steg tre ovan väljer du istället den mittersta ”nästa” knappen eftersom du ju redan har en hemsida som du vill ändra.

Eftersom din hemsida som du nu vill redigera finns på hotellet så väljer du nu den översta nästa knappen.

Du kommer nu till en sida där du får välja vilken fil eller viket projekt du vill redigera. Din startsida heter alltid index.html och vi antar att det är den du vill ändra på idag. Leta därför upp den i listan över filerna och klicka på Edit.

Nu öppnas ett redigeringsfönster och du kan börja ändra utseende och innehåll på din hemsida.

Ändra text

Placera markören där du vill ändra texten genom att klicka med musen där. Nu kan du skriva din text och sudda ut den gamla på samma sätt som du skriver i ett vanligt ordbehandlings eller e-post program. Knapparna överst känner du säkert också igen från andra program och de betyder samma sak här. Klicka på B om du vill ha fet stil, I betyder kursiv stil och U betyder understruket.

Du kan även ändra färg på texten genom att klicka på A

Bilder

När du vill lägga in en bild, placerar du markören där du vill ha bilden och följer stegen nedan.
Är det en bild du redan har på din hemsida som du vill byta ut, så klickar du bara på bilden för att markera den.

 1. I verktygsfältet klickar du på den lilla landskapsbilden
 2. En liten meny öppnas där du blir frågad om bilden du vill använda finns på din dator eller om den redan finns på hotellet. Oftast har man bilden i sin dator och därför väljer vi det översta alternativet.
 3. Nu öppnas ett nytt fönster där du väljer Open… för att leta upp din bild i din dator.
 4. När du hittat och valt den, klickar du på Upload och hokus pokus…. Din bild finns på din hemsida.

Bra jobbat!

Vill du ha texten till att fylla upp runt din bild, markerar du bilden genom att klicka på den. Därefter högerklickar du på den så att en liten meny öppnas. Välj Image Properties…

Bilderna med katten, visar hur din bild placeras i förhållande till texten vid de olika alternativen. Klicka på det alternativ som du vill ha.

Länkar

Vill du lägga till eller ändra länkar på din sida, väljer du bilden med jordgloben och en länk

Här öppnas en liten undermeny med olika alternativ beroende på om du vill..

.. länka till en annan av dina egna sidor som du redan har

.. länka till någon annans hemsida

.. skapa nytt dokument som du ska länka till.
Oavsett vilket alternativ du väljer, så är det enkelt att följa frågorna som dyker upp på skärmen och jag tänker därför inte gå genom dem alla här. Är det ändå något du undrar över, får du gärna höra av dig och fråga mig.

Hoppas att denna guiden har varit till någon hjälp. Saknar du något, hör av dig.

En viktig sak. Spara det du gör med jämna mellanrum!

Lycka till!

6 tankar på “Guide till en egen hemsida hos One.com

 1. Pretty cool post. I just stumbled upon your blog and wanted to say
  that I have really liked reading your blog posts. Anyway
  I’ll be subscribing to your blog and I hope you post again soon!

 2. Hej!
  Jag googlar runt och söker möjlig hjälp som svar på mina frågor och trillar in på din blogg. Jag har köpt domännamn + webhotell på one.com för att få ett eget namn till min blogg. Jag har, vad jag tror, gjort flytten rätt men efter många timmar står det fortfarande “…hosted by one.com”. Beror det på att jag har gjort något fel eller ligger bollen hos blogg.se? Har du isåfall någon aning om hur länge det brukar dröja innan flytten är gjord? http://www.skruttisochjag.blogg.se —> http://www.kakkakaffe.com. Jag tackar dig varmt ifall du tar dig tid att svara till min mail.

Lämna en kommentar