Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /home/labase/domains/egen-hemsida.se/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 42
10 steg till nästa inlägg – www.Egen-Hemsida.se

10 steg till nästa inlägg

Det finns säkert hundratusen olika sätt att skriva ett blogginlägg. Vissa av dem är förmodligen bättre än andra. Det viktiga är att man inte glömmer någon viktig del. Ett blogginlägg är ju inte bara den här texten. Det är lika mycket rubriker och bilder samt olika optimeringsstrategier man behöver komma ihåg.

I vilken ordning du gör allt är såklart upp till dig, men idag tänkte jag dela med mig av en liten checklista på hur jag brukar göra och i vilken ordning.

Börja med själva texten

Jag börjar alltid med att skriva själva texten. Ibland gör jag en skiss på ett vanligt papper där jag skriver ner ungefär vad jag vill att texten ska handla om. Oavsett, så börjar jag alltid med att skriva själva texten. Jag skriver hela texten i ett svep.

Efter att jag har skrivit texten så brukar jag gå igenom den en gång och rätta till alla stora fel. Eventuellt delar jag upp texten och gör några mindre rubriker inne i texten.

När jag gjort en snabb genomgång av texten brukar jag leta efter bilder som passar till texten. Jag använder vanligtvis färdiga bilder som finns att ladda ner på nätet, men ibland tar jag egna. Förhandsgranska gärna så att du ser att bilderna kommer ungefär där du tänkt dig.

Efter de här tre stegen,

 1. Skriva hela texten,
 2. Snabbgenomgång av texten och rätta eventuellt fel och
 3. Leta bilder till texten

så lämnar jag datorn och gör något annat. Kanske tar en promenad med hunden eller tar hand om disken.

Vad som helst som inte har med datorn och texten att göra. Helst något där jag får röra mig lite så att blodcirkulationen kommer igång igen. Ibland lämnar jag texten helt åt sitt öde och tittar inte på den igen förrän någon dag senare. Andra gånger kommer jag tillbaka en timme senare. Detta steget är ett av de viktigaste, så hoppa inte över det här.

När jag kommer tillbaka till min text läser jag igenom den igen. Nästan alltid hittar jag flera saker som jag då behöver rätta till. Många gånger har jag missat viktiga ord eller skrivit orden i en följd som gör det jobbigt att läsa. Ett tips som jag fått, är att läsa texten högt. Det är mycket svårare att läsa en text högt om den är fel-skriven.

I det här steget ser du också till att texten är uppdelad i lagom långa stycken. Ska du ha underrubriker så ska de också vara klara i det här steget.

Rubrik

När jag är nöjd med texten och har läst den flera gånger, då sätter jag rubriken. Hur man sätter en bra rubrik är en hel vetenskap och den tänker jag inte gå in på här.

Nu har du rubriken klar och själva texten är också klar. Bilder har du valt ut och placerat så att de passar med texten. Dags för nästa steg…

Seo

Nu kommer vi till det där som den vanlige läsaren förmodligen inte tänker så mycket på. Det är det där med SEO, alltså det vi gör för att sökmotorerna ska tycka lite bättre om det vi har jobbat med.

Först kanske det enklaste. Att välja vilken kategori inlägget hör till. Man bockar bara för vilken eller vilka kategorier som inlägget passar in i. Har man ingen passande kategori behöver man kanske lägga till en ny.

När kategorin är vald så är det tid att lägga till “Taggar”. Taggarna ska naturligtvis vara kopplade till vad du har skrivit. Har du skrivit om hundar, så kanske din tagg ska vara hund. Just hund är kanske inte den bästa taggen om hela din blogg handlar om hundar, men då väljer du en tagg/ord som bäst beskriver din text. Kanske “träna jakthund” passar bättre om det är vad din text handlar om. Det är även bra att försöka ha till exempel Google i huvudet när man väljer tagg. Om du vill att Google ska hitta din text, vilka ord ska man söka på för att komma till texten? Dessa ord kan du behöva ha med bland dina “tagg-ord”. Dessa ord finns förstås även med i texten du har skrivit.

Många väljer att installera speciella tillägg som optimerar ännu mera för Google. Om de verkligen har någon effekt eller ej, det väljer jag att avstå från att kommentera. Jag tror att det är flera andra saker som spelar större roll om man vill fjäska för Google. Google är inte precis dumma, de vet såklart vilka tillägg det finns och vad de används för. Huruvida de tycker att dessa tillägg är en bra hjälp för dem när de ska lista bra sökresultat eller ej, det vill jag som sagt att inte kommentera något om här. Här på Egen-Hemsida, har jag faktiskt inte något sådant tillägg installerat. På vissa andra av mina hemsidor har jag det.

Redo?

Nu är egentligen allt klart och du skulle kunna klicka på publicera knappen. Vissa gånger gör jag det, men andra så tar jag en promenad till med hunden :).

När jag kommer tillbaka tittar jag ännu en gång igenom hela texten och rättar eventuellt ännu fler fel. Efter tredje, eller möjligen fjärde gången, då klickar jag på publicera. Vissa fel måste man leva med. De flesta och största felen är vanligtvis hittade efter tre – fyra gångers genomgång. Om man bara ska rätta fel hela tiden, då kommer texten aldrig att publiceras och det är ju inte därför som vi satte oss att skriva.

Här kommer alla stegen igen:

 1. Skriv hela texten
 2. Gör en snabbgenomgång av hela texten och rätta fel
 3. Leta bilder till texten
 4. Ta en promenad med hunden 🙂 (gör något annat i alla fall ;))
 5. Läs texten igen och rätta flera fel. Prova att läsa texten högt. Dela även upp texten in lagom långa stycken och sätt eventuellt ut underrubriker om du inte redan har gjort det.
 6. Sätt huvudrubriken
 7. Bocka för kategori
 8. Välj ut “Taggar” för inlägget
 9. Eventuellt, ta en promenad till med hunden och läs därefter igenom texten igen.
 10. Publicera!

När du klickat på publicera knappen, då börjar ett helt annat arbete med inlägget. Då är det tid för marknadsföring. Marknadsföring handlar det inte om i det här inlägget, men det finns redan några och flera är planerade, så kika gärna runt lite bland de andra artiklarna.

Lycka till med dina inlägg.

Pinna gärna bilderna från inlägget på ditt Pinterest konto så att du kommer ihåg alla stegen. Du kan också ladda ner checklistan här som pdf fil genom att klicka på bilden nedan.

Lämna en kommentar