Plats och adress till hemsidan

Det första du behöver göra när du ska skaffa dig en egen hemsida är att hitta en plats och en adress för den.

Hitta rätt plats för din hemsida

Att välja plats för hemsidan är väldigt viktigt. Man kan välja mellan att hyra en plats på ett hotell eller så kan man köpa sig en egen server.

Egen server

Att köpa en egen server för att ha hemsidan på är inget jag rekommenderar. Jag har faktiskt aldrig testat det själv, men jag ser heller ingen anledning till det. Om du lägger din hemsida på en egen server, så är risken för problem större. För vad händer om din granne råkar gräva av fiberkabeln till ditt hus? Då har din server inte någon kontakt med omvärlden och då är det inte någon som kan se din hemsida. Jag har dock ingen personlig erfarenhet av just en egen server för hemsida, men jag antar att det även kräver en del mer avancerad teknisk kunskap.

Webbhotell

Personligen har jag valt att ha mina hemsidor på webbhotell. Webbhotellen har backup system som klarar det mesta. Inte någon av mina hemsidor har haft problem för att webbhotellet haft det. De kan såklart få problem och har genom åren haft det. Men det har aldrig drabbat mina hemsidor så att besökaren märkt det. Och det är ju det som är det viktigaste.

Det finns en rad olika webbhotell att välja mellan. Vilket du väljer är såklart upp till dig. Jag har provat några olika, varav en del har försvunnit från marknaden. Ett hotell som jag hittade var visserligen bra, men det var ett litet företag, som inte längre finns kvar och när företaget försvann fick jag extra arbete med att flytta hemsidan till ett annat hotell.

Idag använder jag i huvudsak två aktörer på marknaden. Jag har alla mina hemsidor hos Oderland. Det är förmodligen inte det billigaste alternativet, men det är inte det dyraste heller. Däremot tycker jag att de är helt enastående när det gäller support. För min del är det väldigt viktigt. Jag kan visserligen en del om html kod och jag har funnits på nätet sedan några år innan 2006, men det gör mig inte till expert på alla tekniska saker. Ibland råkar jag göra fel och det har hänt mer än en gång att mina fel lett till att sidan inte fungerar som den ska. Arg och irriterad på mig själv skickar jag då iväg ett mejl till Oderland och tar sedan en promenad för att lugna ner mig själv. När jag är tillbaka från promenaden så brukar problemet vara löst. De är otroligt snabba och hjälpsamma på Oderland. Jag ger dem högsta betyg.

Bra service och support skulle jag säga är det viktigaste när det gäller val av webbhotell för hemsidan. Jag har som sagt valt Oderland, men jag har även viss erfarenhet av Loopia, som också verkar vara bra. Loopias support har jag dock inte testat. Jag använder dem bara för att köpa domännamn. Har ungefär hälften av mina domännamn hos Loopia och hälften hos Oderland.

En Standardplats hos Oderland kostar idag 185:-/månad medan du som privatperson kan få en plats hos Loopia för 99:- per månad (plus moms 25%).

Välj ett smart domännamn

Lika viktigt som det är att välja ett bra hotell för din hemsida, är att välja rätt domännamn.

Man skulle kunna säga att webhotellet är som en lägenhet du hyr. Men domännamnet anger vilken adress det blir till din lägenhet. Så oavsett om du väljer Oderland eller Looplia som din uthyrare av ”lägenhet”, så kan du ha vilken adress du vill. Det hade inte varit så dumt om vi hade haft det i verkligheten också. Tänk att hitta den perfekta lägenheten och sedan lägga den på den adress som man själv vill och tycker passar. Det går såklart inte i verkligheten, men i världen av hemsidor så är det precis så det fungerar.

Valet av domännamn är inte enkelt. Det här domännamnet Egen-Hemsida.se är jag ganska nöjd med. Du behöver inte gissa vad sidan kommer att handla om när du knappar in adressen. Men om jag av någon anledning plötsligt vill skriva om hundar istället för om hemsidor, då är mitt val av domännamn väldigt dåligt.

Om jag från början hade misstänkt att jag skulle vilja byta inrikting så hade det varit bättre att välja ett mer neutralt domännamn.

När jag startade Laba år 2006, så var det med tanken att sälja strumpor. Det har jag också gjort där sedan dess. Men om jag efter ett tag ångrat mig och börjat sälja barnböcker istället, då hade det inte gjort så mycket. Namnet Laba säger ju inte så mycket om vad sidan handlar om. Och just när jag startade Laba, så var jag inte helt säker på vad jag skulle göra. Laba och strumpor på nätet var en chansning. Men för mig blev det en lyckad chansning och därför har jag hängt kvar på nätet och säljer fortfarande strumpor. Fast sedan jag köpte Strumpbutiken.com av en dåvarande konkurrent, så har försäljningen succesivt gått över till det domännamnet eftersom det passar bättre för försäljning av strumpor.

Att köpa ett domännamn är relativt billigt, så om du vill kan du köpa flera. Du kan ha hur många adresser som helst till samma webhotell (lite beroende på vilket hotell du väljer förstås) . Fast det vill till att du underhåller dem alla, annars är det inte mycket vits med det.

Ett domännamn som slutar på .se kostar hos både Oderland och Loopia 169:-/år

Gör rätt från början

Både val av domännamn och val av webhotell är något du gör endast en gång förhoppningsvis. Se därför till att vara noga i ditt val. Att byta utseende är enkelt att göra många gånger. Det är som när du köper ett vanligt boende. Du byter inte lika gärna lägenhet om du hittat en som du trivs i, men du målar gärna om vid behov. Det är samma med hemsidor. Det kan vara krångligt att flytta från ett hotell till ett annat, men du kan enkelt måla om så att sidan blir röd istället för gul. Har dina besökare lärt sig adressen till din hemsida, då är det bäst att du behåller den. Annars kommer någon annan att köpa den och då går besökarna bara till den vanliga adressen och tror att det är du som står bakom, fast det inte längre är det. Se därför till att göra rätt från början. Var noga i ditt val av webbhotell och ditt val av domännamn. Gör ditt val en gång och stanna där.