Att bygga hemsida är som att bygga hus

Att skaffa en egen hemsida, blogg eller webbshop är ungefär som att bygga ett hus i verkliga livet. Din hemsida blir ju ditt hem, din fastighet på nätet.

På samma sätt som när du bygger ett vanligt hus, så är det bra att ha en viss plan innan du bygger. Ungefär hur tänker du att ditt hus på nätet ska se ut, var ska du placera det och så vidare.

När ditt hem på nätet är klart så behöver det precis som ett vanligt hem, underhållas. Man måste se över sin fastighet regelbundet för att lokalisera eventuella fel. Och ibland behöver och vill man förnya lite. I ditt hem vill du kanske tapetsera om ibland och på din hemsida vill du kanske byta ut några bilder.

Den fastighet du bygger på nätet ska kanske inte bara vara ett vanligt hem. Det kanske mer ska likna ett museum, en tidning eller en butik. Då behöver du tänka ett steg längre. Om du till exempel ska bygga en sida där du vill visa upp dina fina hundar, då kanske du ska tänka mer ”typ” museum. Vem är intresserad av att besöka ditt museum? Och hur ska de hitta dit? Om din fastighet på nätet liknar alla andra så kanske folk tror att det bara är en fastighet i mängden. Museum har ofta skyltar som visar upp olika tema-utställningar och en massa annat som visar att det är just ett museum. Du kanske ska ha skylt som visar upp senaste valpkullen eller vad nu din sida handlar om. Var ska du placera skylten?

Tänker du på din hemsida som om det vore en fastighet i verkligheten så är det lättare att förstå vad den verkligen behöver. Det räcker inte med att bara bygga den. Det räcker inte för någon fastighet.

Placeringen av din fastighet.

Men det är inte bara byggandet och underhållet av fastigheten som du behöver tänka på. Var du placerar den säger en hel del, precis som med en fastighet i verkligheten. I verkligheten skiljer det om du har en fastighet i Gamla stan eller Östermalm mot om du har en i Rinkeby eller Tensta. Och det skiljer lika mycket om du har en fastighet mitt i stan mot om du har en ute på landet.

Du kan ha din fastighet på nätet på ”gratis” tjänster eller så betalar du för ett ordentligt, väl beprövat hotell. Oavsett vilket du väljer så kommer det att påverka din sida i slutändan, precis som en fysisk fastighet skulle påverkas av att placeras i Gamla stan eller Rinkeby.